Concurs d’allipebre

Catarroja és el lloc idoni per a tastar la cuina típica valenciana, atés que la gastronomia autòctona posseïx un receptari tradicional amb una gran varietat de plats elaborats amb productes de l’horta i, sobretot, arrossos. La combinació d’aliments típics permet cuinar plats basats en l’arròs que són sensacionals i un plaer fins i tot per als paladars més exigents, com la paella, l’arròs en fesols i naps o el clàssic arròs negre.

Però, sense dubtes, el plat que destaca en la gastronomia catarrogina, aquell que l’ha feta bressol, és l’allipebre de Catarroja, cuinat amb anguiles i creïlles. Catarroja, «Bressol de l’Allipebre» (marca registrada) celebra cada mes de setembre, des de fa més de 45 anys, el seu internacionalment conegut Concurs d’Allipebre. Eixe dia, 150 concursants arribats de totes bandes, competixen per fer-se amb l’honor de guanyar un dels guardons gastronòmics més prestigiosos de la Comunitat Valenciana.

El concurs, emmarcat com sempre en les festes en honor al patró del municipi, Sant Miquel en el mes de setembre, té lloc al Port de Catarroja, en el Parc Natural de l’Albufera de València.L’expert i rigorós jurat, els membres de la Confraria de Pescadors Sant Pere (l’associació més antiga de Catarroja), són els hereus d’aquells que fa molts i molts anys van crear esta delícia culinària.

El Concurs d’Allipebre ja ha ultrapassat la categoria de concurs per convertir-se en tota una festa d’exaltació de la nostra gastronomia, ja que l’Ajuntament de Catarroja ofereix una degustació gratuïta d’este exquisit plat per a més de 2.000 persones.

 Els restaurants radicats en el parc natural ofereixen una carta que té la seua especialitat en la denominada cuina albuferenca; és a dir, aquella que es nodreix dels ingredients propis de l’Albufera.

En concret, a Catarroja són famosos el seu allipebre d’anguiles i els plats que es basen en l’arròs com a producte estrella, en totes les seues modalitats de paelles i arrossos caldosos; especialment, l’arròs en perol (arròs amb naps).

Des de 2023 se celebra una edició profesional de Concurs d’allipebre amb l’objetiu de difondre este plat al sector de la  restauració de la zona.

https://concursoallipebre.com/inicio/

https://www.catarroja.es/va/pagina/port-tradicions