Biblioteca Alfafar
Es tracta d’un dels edificis més emblemàtics d’Alfafar el valor artístic dels quals, emmarcat en el corrent noucentista del Modernisme valencià, va comportar la seua declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC) en 1983.
En 1989 l’edifici passa a convertir-se en Biblioteca Pública d’Alfafar i en 2017 se li canviarà el nom per Biblioteca Pública “Llorenç Giménez” com a homenatge a l’escriptor, mestre i contacontes Llorenç Giménez, nascut a Alfafar.
L’edifici de l’antic sindicat arrosser se situa confrontant amb els carrers Sant Gaietà,2, carrer Ortega y Gasset i la plaça del Forn, en el considerat nucli fundacional d’Alfafar.
La història de l’edifici.
Els casinos van ser associacions recreatives i culturals de gran difusió per tota Espanya a partir de la segona meitat del segle XIX i van anar convertint-se en centres d’oci burgés. En ells se celebraven o tenien lloc els balls de carnestoltes, concerts, homenatges, exposicions etc. Aquests centres es van anar desenvolupant i ja entrat els anys vint del segle XX va haver-hi una nova etapa de construccions d’aquests edificis especialment en xicotetes poblacions agràries amb una florent economia. Aquest serà el cas d’Alfafar.
Cap a 1928, el Centre Agrícola d’Alfafar, va adquirir un cèntric solar que dona sobre la plaça del Forn i va alçar una nova edificació. L’escassa informació que ens ha arribat sobre l’edifici ha sigut fonamentalment a través de la tradició oral. Els socis van buscar un solar que, encara que no era cèntric, posseïa tres façanes, la qual cosa possibilitava construir tres vistoses façanes. Durant la guerra civil les organitzacions obreres van requisar el local i va ser retornat als seus propietaris en finalitzar la contesa. Dos anys més tard els membres decideixen dissoldre la societat i liquidar els seus béns. L’edifici passa a ser propietat del sindicat arrosser que el destina a oficines i magatzem d’abonaments fins a la seua compra per l’Ajuntament en 1985.
Característiques arquitectòniques.
S’han realitzat dues rehabilitacions, una primera en 1987 quan l’Ajuntament va comprar el local i una altra molt recent en el 2019. L’edifici posseeix una configuració singular, atés que l’obra està construïda entre mitgeres (part posterior i mig lateral), sobreeixint en planta, avançant-se, i creant una xicoteta façana que dona a la plaça del «Forn» i configura un lateral d’aquesta.
Al mateix temps té dues zones clarament diferenciades a l’interior i en planta. La primera zona corresponent a l’accés principal (C/ Sant Gaietà) està formada per un saló noble de 190 metres quadrats, decorat amb tocs eclecticismes presos tant del modernisme com de l’anomenat castissisme regional, amb grans dimensions en altura que permeten observar un fals sostre decorat amb yeserías, hui completament restaurat i dedicat a sala de lectura i depòsit de llibres.
La segona zona, situada en la part posterior de l’edifici, i de dimensions més reduïdes, amb la mateixa altura permet la creació de tres altures, planta baixa, primer pis i entresolat o porxo. Aquesta zona en la restauració va ser completament buidada, però la nova construcció manté les tres altures, en aquest cas amb un disseny merament funcional. Aquesta zona té el seu propi accés pel carrer Ortega y Gasset.
Però el més cridaner d’aquest edifici, a més del citat saló, és l’alçat en façana, on es mescla el llenguatge eclecticisme neobarroc, amb elements decoratius del modernisme i altres tendències. La façana principal segueix l’esquema compositiu d’un arc de triomf, l’arc central (accés) amb diferents modulacions, mentre les obertures laterals apareixen de llinda i formant finestres de gran altura emmarcades per pilastres apariades.
Sobre la porta principal, dos xiquets, amb una falç i una aixada a la mà, representen l’agricultura. Aquesta al·lusió es repeteix per tota la façana, en els medallons dels ampits de les finestres, on l’agricultura està simbolitzada per una figura femenina acompanyada de dos xiquets que porten els citats ferramentes de treball. El conjunt es remata amb una cornisa, que l’obertura central converteix en curvilínia, i una balustrada que recorre tot l’edifici.
Horari: De dilluns a divendres de 10:00 a 14:00h. i de 16:30 a 20:00h. Dissabtes de 10:30 a 14:00h.
Ubicació: Carrer Sant Gaietà, 2.
Telèfon: 963 18 24 39