Port de Catarroja

Históricamente, el Puerto de Catarroja siempre ha sido un punto de conexión entre Catarroja y otras localidades, ya que los medios disponibles eran insuficientes para el transporte de personas y materias, así como para el desarrollo de algunas actividades.

El puerto fue un punto de unión social y económica en la localidad. Representaba uno de los canales de acceso a l’Albufera más importantes desde el asentamiento romano a Valencia.

Este puerto originario estaba situado al final de la acequia de la Rambleta, que desapareció con la construcción el puerto actual en el siglo XVI. Hay que destacar la existencia de una casa-museo, “Casa Sulema”. En esta casa se puede encontrar una gran colección de reliquias tanto del puerto como de fuera de él, con un alto valor histórico y etnológico. (Para el acceso hay que concertar una cita previa con el propietario).

En la actualitat el Port de Catarroja i el conjunt d’elements diferenciats dels quals disposa proporcionaran una gran experiència a la seua estada i viatge pel paratge natural de l’Albufera.

El Port de Catarroja és un espai protegit, on es combinen les activitats tradicionals i agrícoles —com la pesca o la producció d’arròs— i la conservació i gaudi d’este espai natural. Visitants acudeixen les quatre estacions de l’any a gaudir d’este paradís, un recés de pau que serveix de parèntesi en les seues atrafegades vides.

També es troben dues associacions que pertanyen al port. “l’Associació de Vela Llatina de Catarroja”, i “l’Associació de pescadors de Catarroja”. Les dues associacions gaudeixen del prestigi que els atorga la experiència i els anys d’història com usuaris del Port de Catarroja i com vertaders coneixedors del llac i les seues espècies. Des dels seus inicis fins ara, sempre han viscut per a millorar el Port, fent perdurar en el temps els nostres costums i tradicions. La “Comunitat de Pescadors” també realitza moltes activitats al Port, podreu trobar informació a la seua seu.

www.velaelport.es

A més a més,  al Port de Catarroja podem trovar l’embarcador el qual disposa d’amarradors, i exerceix d’eix del Port i passeig pel qual es pot gaudir de la plena proximitat amb la natura.

ACTIVITATS AL PORT DE CATARROJA

https://www.catarroja.es/va/pagina/port-que-fer

Al Port de Catarroja us oferim una sèrie de activitats, com són:

La Ruta Blava, la cual transcorre entre els arrossars de Catarroja, des del Port fins al Tancat de la Pipa a la desembocadura del barranc de Xiva, en el llac de l’Albufera. Es tracta del barranc més important de la conca de l’Albufera. Així mateix, aquesta ruta permet conéixer diversos llocs d’interés del parc natural. Recorre part del marjal nord i es pot apreciar la preservació i conservació de la biodiversitat natural de l’Albufera i els “filtres verds”.
En el Port de Catarroja també existeix la possibilitat de realitzar passejos amb barca, gaudint de la diversitat de naturalesa que conté, espècies, flora, arrossars i unes increïbles vistes.
Durant els mesos de febrer, març i abril s’ofereixen cursets per a navegar a l’Albufera a vela Llatina impartits per Monitors homologats per la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana, que són membres de l’Associació de Vela Llatina pescadors de Catarroja.
Exhibicions de Vela Llatina als mesos de maig, juny i juliol, les quals van ser proclamades B.I.C. Bé d’Interés Cultural Immaterial segons B.O.P. de València del passat 15 de novembre de 2016.
En 2023, i moguts per l’esperit de conservar i compartir aquest espai, naix el Club de Producte Port de Catarroja, format per persones apassionades de la vela llatina, l’agricultura, la pesca tradicional, la gastronomia, la conservació dels espais naturals de la Comunitat Valenciana, etc., el nostre principal objectiu és la creació d’experiències turístiques que ajuden a gaudir del Port de Catarroja, al mateix temps que fomentem la seua tradició, història i importància ambient .https://portcatarroja.com/